Wat is paardencoaching?

Paardencoaching (Equine Assisted Coaching) is het coachen van mensen met de hulp van paarden. Het is een ervaringsgerichte, oplossingsgerichte methode waarbij je leert door te doen. 
Het gaat bij deze methode altijd om jouw beleving als coachee, niet om het kunnen trainen van een paard.
Ervaring met paarden is dan ook niet nodig.

Coaching met paarden Heerde, Gelderland, therapie, pastoraat,
paardencoaching Gelderland, coaching gelderland, therapie Gelderland, psychische hulp heerde, pscyhische hulp Gelderland

Ervaringsgericht

Doordat in het contact met paarden alle zintuigen gebruikt worden, komt de

leerervaring op een andere manier binnen dan wanneer er alleen geluisterd en gesproken wordt.

Paarden brengen, elk op hun eigen wijze, mensen uit hun hoofd naar de ervaring en kunnen daardoor voor verrassende, nieuwe inzichten zorgen. 

Hoe werkt het?

Je voert een activiteit uit met het paard (altijd náást het paard, niet erop) waarna we samen doornemen wat je tijdens de oefening ervaren en beleefd hebt. Hierbij wordt je gestimuleerd om naar jezelf te kijken en krijg je de ruimte om in jezelf en met hulp van de paarden op zoek te gaan naar antwoorden. Vervolgens krijg je de kans om opnieuw met de paarden aan de slag te gaan en zo jouw ideeën, antwoorden of eventuele nieuwe vragen verder uit te werken en te onderzoeken.

Oplossingsgericht

Equine Assisted Coaching is een oplossingsgerichte methode, waarbij we bezig zullen zijn met dat wat in het hier en nu gaande is en wat je daar in de toekomst mee wilt. Om echter richting de toekomst te kunnen werken, is het in de meeste gevallen helpend om te begrijpen hoe je gekomen bent waar je nu bent. Daarom zal er, daar waar nodig, zeker ook aandacht zijn voor het verleden. Door onder ogen te komen wat de oorzaak is van jouw problemen en te gaan begrijpen waarom je het zo nodig hebt gehad om het altijd te doen zoals je het doet, kun je jezelf beter leren kennen en van daaruit opnieuw kiezen en onderzoeken hoe je er vervolgens in de toekomst mee om wilt gaan. 

Wat doen paarden eigenlijk?

Paarden zijn geen wondermiddel, geen pilletje dat je eenvoudigweg in kunt nemen waardoor vervolgens al je problemen opgelost zijn. Zij kunnen jouw problemen niet wegnemen en ze kunnen jou niet veranderen. Veranderen kun je alleen zelf! 

Maar óm te kunnen veranderen is er bewustwording nodig en paarden helpen hier bij. Zij doen dit op een eerlijke, oordeelloze manier door gewoon te reageren op dat wat er bij jou is. Ze zijn expert in het lezen van lichaamstaal en erg gevoelig voor het gedrag en de innerlijke belevingswereld van de ander. Wanneer zij onduidelijkheid of incongruentie ervaren, zullen zij hier direct op reageren. Deze reactie van het paard is de vorm van feedback die jij krijgt als coachee en die jou verder kan helpen in het proces van bewustwording en verandering. Doordat paarden zo ontzettend eerlijk, oordeelloos en vergevingsgezind zijn, bieden zij een veilige leeromgeving waar jij in jouw eigen tempo kunt ervaren, leren en onderzoeken wat jij wilt en nodig hebt. Met hulp van de paarden uit je hoofd, naar je hart. Horse2Heart.