THERAPIE EN PASTORAAT MET PAARDEN

Bij Horse2Heart kunnen paarden worden ingezet op het moment dat dit helpend kan zijn in jouw proces. 

Het samenbrengen van paarden en mensen, kan inzichten en veranderingen geven die in contact van mens tot mens vaak veel meer tijd nodig hebben en soms zelfs - bijvoorbeeld wanneer er sprake is van trauma - haast ondenkbaar zijn. 

Hoe werkt het?

Paarden staan dicht bij de natuur, dicht bij hoe ze oorspronkelijk bedoeld zijn. Ze doen, wanneer wij ze daar niet in hinderen, waarvoor ze leven, namelijk... gewoon paard zijn! Iets waar wij mensen veel van kunnen leren. Want hoe vaak lukt het ons om 'gewoon onszelf' te zijn.. middenin deze wereld met verwachtingen, meningen, eisen en uitdagingen? 

Paarden gaan de verbinding aan met hun soortgenoten en op eenzelfde manier ook met ons mensen. Zo nemen zij ons mee in hun wereld, waar wij mogen leren om weer in verbinding te komen met onszelf en van daaruit ook weer met de a(A)nder. Ze zijn expert in het lezen van lichaamstaal en erg gevoelig voor het gedrag en de innerlijke belevingswereld van de ander. Wanneer zij onduidelijkheid of incongruentie ervaren, zullen zij hier direct op reageren. Deze reactie van het paard is de vorm van feedback die je krijgt en die jou verder kan helpen in het proces van bewustwording en verandering.

Doordat deze dieren zo ontzettend eerlijk, oordeelloos en vergevingsgezind zijn, bieden zij een veilige leeromgeving waar jij in jouw eigen tempo kunt ervaren, leren en onderzoeken wat jij nodig hebt om te kunnen veranderen en groeien. 

Praktisch

Een sessie met paarden kan alleen plaats vinden als onderdeel van jouw proces dat je volgt bij Horse2Heart. Dit betekent dat een enkele, losse sessie met paarden niet mogelijk is. Op die manier blijven de sessies met paarden - die soms veel kunnen losmaken - veilig ingebed in een therapeutische setting en kan dat wat je ervaren hebt, indien nodig, worden meegenomen in je verdere traject. Voor een sessie met paarden geldt een andere prijs, dan het gebruikelijke uurtarief. 

 

180903 KLeur Collateral Beauty-5652.jpg

"Vicky komt bij me staan in de hoepel en ik pak de borstel en begin zachtjes tegen haar te praten, borstel een beetje haar manen en kijk in haar ogen. Even legt ze haar hoofd in mijn nek. Ik raak ontroerd en met dat ik blijf praten en borstelen voel ik hoe Vicky door dichtbij te blijven me troost. Dat warme ponylijf, haar hoofd die steeds een beetje bij mijn hoofd in de buurt is. Net alsof ze voelt hoe verdrietig ik ben. Het fijne is dat Aline het laat gebeuren, geen vragen stelt – het is een moment tussen Vicky en mij die ik bijna niet in woorden kan uitdrukken."

Dit is een passage uit het blog van Hettie dat ze schreef naar aanleiding van haar ervaring hier bij Horse2Heart.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het me gerust weten via dit contactformulier